Poznáte najdrahšie potraviny a jedlá sveta? Zoznámte sa s nimi.

Blog

Poznáte najdrahšie potraviny a jedlá sveta? Zoznámte sa s nimi.

Poznáte najdrahšie potraviny a jedlá sveta? Zoznámte sa s nimi. 

Dnešná gastronómia nepozná hraníc. Kuchári po celom svete kombinujú rôzne chute tak, aby doslova opantali chuťové poháriky hostí. Pre niekoho je vrchol gastronómie hovädzí steak, iní si zase priplatia za netradičné špeciality, ktoré však ani zďaleka nie sú lacným špásom. Mnohé exkluzívne potraviny či jedlá vám určite nebudú cudzie. Vyskúšali ste už niektoré z nich? 

V tomto článku sa dočítate o najdrahších potravinách a jedlách. Nájdete si medzi nimi svojho favorita? 

Obsah článku:

10 najdrahších potravín sveta

Na niektoré potraviny by vám nestačila ani priemerná slovenská mesačná výplata. No možno ste niektorú z týchto potravín už ochutnali. 

Biela hľuzovka

Tieto huby určite každý pozná. Ojedinelý druh húb rastie pod zemou, a preto je ich zber veľmi náročný. Pri hľadaní hľuzoviek pomáhajú špeciálne vycvičené psy a prasatá, pretože majú citlivý čuch. Jeden kilogram týchto húb sa predáva aj za 2000€. 

Šafrán

Známe korenie v tomto zozname nemôže chýbať. Zber šafránu je veľmi náročný. Potrebné sú iba tyčinky kvetu nazývaného krókus, ktoré sa zbierajú ručne. V každom kvete sú iba tri tyčinky - šafrán, a preto zber trvá dlho. Najlepší šafrán pochádza zo Španielska. Kilogram sa pohybuje v hodnotách 1000 až 10 000 eur v závislosti na kvalite, odrode či produkcii. 

Kopi Luwak

Kávu Kopi Luwak u nás poznáme aj pod názvom cibetková káva. Produkuje sa na Filipínach, v Indonézii či Južnej Indii. Považuje sa za najdrahšiu kávu sveta. Preslávila sa svojou metódou spracovania. Malá kunovitá šelma, cibetka, prehltne kávový bôb a následne sa z jej trusu vyberú zrná, ktoré sa spracujú na kávu. Cena za kilogram sa pohybuje od 230 až do 1200 eur. 

Wagyu - hovädzie mäso

Kvalitný druh mäsa pochádza z japojných kráv, o ktoré je veľmi dobre postarané. Majú vysoký podiel tuku, ktorý na povrchu mäsa zanecháva mramorovú štruktúru. Vďaka šťavnatosti sa toto mäso považuje za najexkluzívnejšiu hovädzinu. Cena za kilogram sa pohybuje od 300 do 400 eur. 

Lastovičie hniezdo 

Hniezda sú vyrobené slinami lastovičiek. Rozpúšťajú sa v bujóne pre získanie potrebnej štruktúry. V Číne je polievka z lastovičích hniezd považovaná za delikatesu. Hniezda sa získavajú z ťažko prístupných jaskýň. Cena za kilogram špeciality sa pohybuje od 1900 do 2800 eur. 

Tradičný balsamico ocot

Známy balsamico ocot sa vyrába z bieleho hrozna zvaného Trebbiano. Z obratých plodov sa na otvorenom ohni varí mušt, ktorý sa následne uskladňuje v drevených sudoch na obdobie 12 až 25 rokov. Fľaša s objemom 100 ml stojí približne 140 eur. 

Losí syr

Tento syr sa vyrába vo Švédsku a patrí medzi najexkluzívnejšie. Konzistenciou a bielou farbou pripomína syr feta. Produkcia losieho syra je v obmedzenom množstve, a preto sa cena pohybuje až okolo 1000 eur za kilogram. 

Iberská šunka

Pochúťka sa vyrába na západe Španielska z čiernych iberských prasiat, ktoré žerú sladké žalude nazývané Bellota. Prasatá sa chovajú vo veľmi dobrých podmienkach. Šunka Jamon Iberico de Bellota sa pri spracovaní suší, počas čoho sa neustále kontroluje jej kvalita. Cena za kilogram je okolo 365 eur. 

Biely kaviár

Kaviár je všeobecne jedným z najdrahších jedál. Iránsky kaviár zvaný Almas však vyniká najviac. Má jantárové sfarbenie a pochádza z jeseterov žijúcich v Kaspickom mori. Cena za kilogram sa pohybuje okolo 8500 eur. 

Huba Matsutake

Vzácna huba pochádza z Japonska. Kvôli premnoženiu hmyzu a narušenému biotopu sa ich veľa neurodí. Cena za kilogram je od 200 do 1000 eur v závislosti od kvality. 

10 najdrahších jedál sveta

Nie každý si dá na obed slepačí vývar alebo černohorský rezeň. Pozrite sa na najdrahšie jedlá sveta. 

Svadobná torta

Najdrahším jedlom na svete je svadobná torta v podobe “nevesty”. Výška torty bola 182 cm, váha 120 kg a mala šesť poschodí. Majstrovské dielo vzniklo v Dubaji a jej autorkou je najdrahšia dizajnérka sveta. Torta bola zdobená jedlými drobnými kvetmi a perlami. Medzi chutnými dekoráciami sa tiež nachádzali perly a diamanty. Torta mala cenu 50 miliónov dolárov, čo je približne 44 miliónov eur. 

Mrazená čokoláda - Frozen Haute Chocolate

Dezert z mrazenej čokolády, množstva jedlého zlata a diamantov je naservírovaný spolu so zlatým náramkom v čaši. V tejto delikatese sa skrýva až 5 gramov zlata a preto sa cena pohybuje vo výške 25 tisíc dolárov, čo je približne 22 tisíc eur. 

Káva Black Ivory 

Delikátna káva sa v preklade nazýva čierna slonovina, pretože prejde tráviacim traktom slona. Káva sa ocitne v sloních exkrementoch, odkiaľ sa pozbiera, premyje a následne pokračuje do pražiarne na spracovanie. Cena za pol kila kávy je 500 dolárov, čiže približne 440 eur. 

Almas kaviár 

Iránsky kaviár v plechovke z 24-karátového zlata prináša nezvyčajnú prepychovosť. Dá sa kúpiť za 25 tisíc dolárov, čo je približne 22 tisíc eur.

Karat Chef sushi

Sushi už určite každý pozná. To najdrahšie pripravujú vo filipínskej reštaurácii šéfkuchára Angelitu Araneta Jr., ktorý má prezývku Karat Chef. Sushi obalí v zlate a na vrch uloží perly. Cena tejto špeciality je 200 tisíc dolárov, v prepočte približne 175 tisíc eur. 

The Golden Phoenix Cupcake

Slávny dubajský cupcake je vyrobený z najkvalitnejšej čokolády a zabalený je v 24-karátovom jedlom zlate. Phoenix cupcake sa považuje za najdrahší koláč na svete. Jeho cena je 1000 dolárov, čo je približne 870 eur. 

Zillion Dollar Lobster Frittata 

Verili by ste, že sa na zoznam najdrahších jedál sveta dostane omeleta? Pochopiteľne to nie je len taká obyčajná omeleta. V reštaurácii Le Parker Meridien na Manhattane ju servírujú s krabom a kaviárom. Cena exkluzívnej omelety je 1000 dolárov, čo je v prepočte okolo 870 eur. 

The Douche Burger

Medzi najdrahšie jedlá sa bezpochyby môže zaradiť aj tento burger z New Yorku. Vo vnútri je hovädzie mäso, ktoré je obalené v zlatej fólii. Tak ako v klasickom burgri, tak aj v tomto nájdete syr, konkrétne gruyere ďalej kaviár, kraba a barbecue omáčku. Cena tejto dobroty je 666 dolárov, čo je asi 580 eur.

Chef Olivier Limousin's Sausage and Mash

Olivier Limousin je známy šéfkuchár vo francúzskej reštaurácii L'Atelier de Joel Robuchon, kde ponúka svoju špecialitu v podobe zemiakovej kaše s klobásami. To nie je všetko - na tanieri sa taktiež nachádzajú známe hľuzovky dusené vo víne Bordeaux. Cena za porciu je 115 dolárov, čo je asi 100 eur. 

Gordon Ramsay's Maze Restaurant Pizza

Máte radi pizzu? Gordon Ramsay vo svojej reštaurácii v Spojenom kráľovstve ponúka špeciálnu pizzu, na ktorej sa nachádza cibuľové pyré, syr fontina, pasta z bielej hľuzovky, mozzarella, slanina či šalát mizuna. Cena exkluzívnej pizze je 178 dolárov, čo je približne 155 eur. 




Similar blogs

Banánový chlebík
Vianočné medovníčky
Šalát plný bielkovín
Poké
Poké

19.01.

Rýchle Mini cheesecaky